Vlindertuin

Van moestuin tot vlindertuin

 In 2012 werd een moestuin op het complex Jardinga omgevormd tot “vlindertuin”. 

Een zeer gewaardeerd lid vertrok. Hij liet zijn moestuin node achter. Een moestuin waarin hij werkte “ met de natuur”. 
Een tweetal leden van locatie Jardinga vatte het plan op van deze liefdevol onderhouden moestuin een vlindertuin te maken.
Het grondplan is ontworpen in cirkels, kronkelende paadjes en hier en daar een waterbadje. Zie de oorspronkelijke schets hiernaast.
De planten en struiken, geschikt voor vlinders en insecten, zijn geschonken door leden en natuurliefhebbers.
 

Vrijwilligers

Door te werken in de vlindertuin leert een groepje vrijwilligers wat vlinderplanten en waardplanten zijn. Langzaam maar zeker ontstaat er een redelijk grote variatie aan planten die de vlinders en insecten van voedsel voorzien. Door waardplanten aan te planten krijgen vlinders en insecten de gelegenheid hun eitjes veilig te stellen.
De vlindertuin werd niet door iedereen met gejuich ontvangen. In de wandelgangen hoorden we: “Al die bloemen trekken bijen en wespen aan”. Wel begrijpelijk, maar deze insecten zorgen ook voor bestuiving van de moestuingewassen. Door dit groeiend inzicht veranderde de scepsis in waardering.
Het is voor de vrijwilligers steeds weer een uitdaging om te kijken wat verplant, uitgedund of gezaaid moet worden. En vooral ook wat past in deze tuin.


Toegankelijkheid

Nu is de vlindertuin een aanwinst voor locatie Jardinga. In de nabije toekomst krijgt deze tuin ook betekenis voor de bewoners van ons dorp en omstreken. Door de tuin toegankelijk te maken voor niet-leden zijn rondleidingen en informatie over vlinders en insecten een fijne mogelijkheid om de natuur dichterbij te brengen. Samen met een bezoekje aan onze nabij gelegen pluktuin een leuke en leerzame ervaring voor jong en oud!