Tips voor de moestuin in februari

Een maand met wisselvallig weer. Kou afgewisseld met af en toe een heerlijke dag. Op die heerlijke dagen wil je het liefst met je handen de grond in, maar (af-)wachten is een beter advies. Toch kun je in februari al heel wat doen in je moestuin.

Zaaibedden opruimen
Het is belangrijk om ziektevrije groentebedden te hebben. Een 100% garantie is daar niet voor, maar met aandacht voor hygiëne kom je al een heel eind. Laat nooit zieke planten liggen. Bladeren, stelen en wortels kunnen een bron zijn van virussen, ziekten en bacteriën. Opruimen dus die handel! Met een hark of drietand gaat dat het snelste.

Grond bewerken
Spitten of woelen? Hier wordt door tuinders verschillend over gedacht. De één zegt spitten maakt de grond los, je werkt onkruid onder de grond en brengt lucht in de bodem. De ander zegt dat het massamoord is, omdat je miljarden micro-organismen naar de oppervlakte brengt waardoor ze sterven. Je kunt de grond een beetje losmaken met een drietand of spitvork. Daarna hark je het losse onkruid eraf. Onze volkstuinen liggen op zandgrond en dan is dat eigenlijk voldoende. De pieren kruipen in ieder geval zelf wel weer de grond in. Je kan zo ook makkelijk (blad)compost en andere organische materialen de grond in brengen.

Snoeien in februari: zacht fruit wel en steenfruit niet
Staat er fruit op je tuin, zoals bessen en bijvoorbeeld een appelboom, dan is het nu een mooi moment om deze te snoeien. De vuistregel met vorst is dat zolang het overdag niet vriest je prima kunt snoeien. Een andere vuistregel is dat je het oude (3 jaar en ouder) wegsnoeit. De meeste vruchtdragende planten dragen hun vruchten aan hout dat 1 jaar of ouder is. (Zwarte bes aan eenjarig en rode bes aan tweejarig hout.) Het jonge hout laat je dus zitten, anders heb je geen fruit dit jaar. Ander herfstdragend fruit zoals frambozen kun je helemaal terugsnoeien tot net boven de grond. Samengevat kun je deze maand het beste de volgende soorten snoeien: aalbes, appel, kiwi, kruisbes, zwarte bes, frambozen. Met het snoeien van steenfruitbomen wacht je tot de periode mei-juni. Steenfruit is alle fruit met een harde pit zoals kersen, pruimen en perzik.